zaterdag 25 november 2006

Verloop van beursintroductie

Op de beurzen noteren talloze aandelen, maar waarom zijn deze bedrijven beursgenoteerd? En hoe verloopt zo'n beursnotering?

In dit artikel ga ik eerst uitleggen waarom een bedrijf naar de beurs gaat, en daarna het verloop van de beursintroductie.


Waarom naar de beurs?
  • Om geld op te halen. Als een bedrijf nieuwe investeringen wil doen, maar hiervoor geen geld heeft, kan de beurs wel eens een interessante financieringsbron zijn (zeker als de kosten die men aan de beurs betaalt lager zijn dan de rentekosten voor een lening). Het uitgeven van aandelen zorgt voor de financiering van het bedrijf.

  • Aandelen te gelde maken. Als bestaande aandeelhouders uit het kapitaal willen stappen om bijvoorbeeld andere investeringen te doen, dan bieden ze hun aandelen te koop aan.

  • Visibiliteit. Een beursnotering zorgt ervoor dat je bedrijf meer gezien wordt, nieuwe klanten of investeerders kunnen hierdoor aangetrokken worden.

Dit waren dus enkele redenen voor een beursnotering, hier volgt kort het verloop van de beursnotering:

1. Pre-IPO-fase (=voor de beursnotering)

Eerst en vooral moeten de oorspronkelijke aandeelhouders besluiten tot een beursnotering, van zodra dit besluit vast staat wordt het bekend gemaakt in de pers.

2. Prospectus

Hierna moet ze eerst geïnspecteerd worden door de CBFA (Commissie voor het Bank- Financie- en Assurantiewezen). Dit doen ze door een prospectus voor te leggen, dit geeft in detail een SWOT-analyse weer en ook hoe het bedrijf er voor staat. Deze prospectus kan ook geraadpleegd worden door nieuwe investeerders, het is voor hun dus een soort van bijbel.

3. Prijszetting

Banken en de bestaande aandeelhouders bepalen dan een prijs waaraan het aandeel zal worden uitgegeven. Die berekening gebeurt meestal volgens de discounted cash flow methode, of men vergelijkt naar de prijzen van vergelijkbare bedrijven. Meestal gebruikt men geen vaste pijrs, met een marge tussen een minimum en een maximum prijs kan de markt zelf een vaste prijs bepalen.

4. Inschrijvingsperiode

Dit is een periode waarin beleggers zich kunnen inschrijven aandelen van het nieuwe beursbedrijf te kopen, dit gebeurt dus nog voor het bedrijf beursgenoteerd is! Bij overintekening worden bepaalde mechanismes in werking gezet, vb grootste aankoper eerst, of wie eerst komt eerst maalt...

5. Effectieve beursgang

Wanneer de inschrijvingsperiode gedaan is, wordt de prijs van het aandeel finaal bepaald. De dag erna noteert het aandeel op de beurs, en kan het handelen beginnnen. Elke dag krijgt dit aandeel een nieuwe koers of waarde, die bepaald wordt door vraag en aanbod.


Met deze eenvoudige uitleg hoop ik dat de lezers het begrip "beursintroductie" al wat beter begrijpen. Ik hoop dat ik geen al te moeilijke verwoordingen heb gebruikt, als er vragen zijn mogen die gesteld worden bij comments! Ik zal eveneens mijn best doen ze op te lossen.

woensdag 22 november 2006

Trage Belg?

Uit een onderzoek van StepStone blijkt dat de Belgen de traagste beslissers zijn op het werk in heel Europa. 12178 mensen uit Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Italië, België, Nederland en Frankrijk namen aan dit onderzoek deel.
Het gaat hier vooral over de werknemers die klagen over de traagheid van hun werkgevers, slechts een vierde vindt dat hun werkgever snel genoeg beslissingen neemt.

Het zijn de werknemers die klagen omdat zij moeten wachten op een beslissing van hun werkgever, met als gevolg dat ze niet kunnen doorwerken. En dit alles leidt natuurlijk tot frustraties van de werknemers.
Vandaar dat zoveel mensen stress hebben?

Noordelijke landen als Noorwegen en Denemarken zijn duidelijker tevreden over de snelheid van beslissingen, met 40% tevredenheid staan ze aan de top van Europa.

Een reden meer voor een goeie "domme Belgmop" van een Nederlander!

Wie kan ze het tegendeel bewijzen?

zondag 19 november 2006

Biotechnologie, interessante belegging?

Vooraleer ik over biotechnologie begin te schrijven, zal ik eerst kort duidelijk maken wat biotechonolgie juist is. Biotechnologie houdt zich bezig met de genetische manipulatie van het DNA in de genen. Deze techniek kan zowel worden gebruikt in de geneeskunde, landbouw, voeding als in het milieu. Voor geneeskunde kan dit bv. worden gebruikt om kanker op te sporen e.d.
Deze sector zag haar eerste levenslicht in de jaren '75, en groeide daarna in hoog tempo uit tot een snel evoluerende markt.

Na een terugval in de jaren '90 is de biotechnologie bezig aan een terugkomst. Is het dan nu de moeite waard om in deze sector te investeren? We overlopen hier de nadelen en dan de voordelen.



nadelen:

  • Het is een risicovolle belegging omdat de meeste bedrijven afhankelijk zijn van 1 product, de meeste bedrijven staan of vallen dus met de waardering van hun enige product op de markt.
  • Biotechnologie is een sector op lange termijn, bedrijven doen meestal jaren onderzoek (12-15 jaar) naar een product. En voor het product op de markt komt moet het eerst aan strenge voorwaarden voldoen van de FDA.

voordelen:

  • Concurrentie is er weinig of niet in deze sector, het is enorm moeilijk een product na te maken.
  • Na een terugval van de jaren '90 is het sinds 2000 bezig aan een heropbouw, zeker nu in 2005 en 2006 een paar biotechnologiebedrijven hun beursintroductie deden (Oncomethylome, ThromboGenics, Galapagos).
  • De waarderingen van biotechnologiebedrijven zijn tot een aantrekkelijk niveau teruggevallen.

Al bij al staat deze sector er niet zo slecht voor, het spreiden van de portefeuille kan je eventueel wat indekken tegen de risico's. Voor de wat dynamischere beleggers die wat geduld kunnen uitoefenen, kan deze sector hun wel eens een mooie winst bezorgen!

zaterdag 18 november 2006

Rode Duivels verliezen sponsor

Uit het artikel van de Tijd bleek dat Dexia de Rode Duivels niet meer wil sponsoren. Hiervoor gaf ze als reden dat de sponsoring van de Rode Duivels niet meer bij hun Marketing strategie pastte.
Ik kan Dexia goed begrijpen, wie wil er nu nog een ploeg sponsoren die al haar eer en roem heeft verloren?

De uitzendrechten van een wedstrijd van de Rode Duivels liggen voor het grabbelen, tv-zenders doen zelfs niet meer de moeite een bod uit te brengen. Als ze blijven spelen zoals nu, dan wordt een wedstrijd van de Rode Duivels binnenkort zelfs gratis uitgezonden.
Financieel heeft dit natuurlijk ook zware gevolgen, een ploeg kan niet zonder sponsors. Wanneer komt er een einde aan al deze teleurstellingen?

donderdag 16 november 2006

blog is geopend

Beste bezoeker

Vanaf nu is mijn blog geopend, dit behoort tot mijn vak commerciële vaardigheden. Ik hoop d.m.v. interessante artikels en verslagen op mijn blog uw interesse naar financiële en commerciële zaken te verhogen. Met regelmaat zal ik hier artikels plaatsen waarop u met hartelust kan reageren!
Als u opmerkingen of verbeteringen voor mijn blog wilt geven, aarzel dan niet om dit te doen!

Ik hoop jullie zeker nog een keer terug te zien op mijn blog!

mvg Filip